16/04/2024
Pretraga
Antologija Jutra poezije 2010. – 2020.

Antologija Jutra poezije 2010. – 2020.

U prosincu prošle godine obilježili smo pedeset i petu obljetnicu života Jutra poezije i njegova djelovanja na zagrebačkoj i hrvatskoj kulturnoj sceni.

„To je činjenica koja nas, gotovo nužno, navodi na potrebu bilježenja najvažnijih sudionika ove, po mnogima kultne, pjesničke tribine. Budući da je, zbog iznimno naglašene individualizacije poetika, nemoguće sve pjesnike sudionike Jutra poezije smjestiti u stroge antologijske okvire, odlučili smo se za oblik svojevrsne antologije – panorame koji bi trebao pomiriti poetičke i kvalitativne razlike među zastupljenim pjesnicima.“

 (Antologija Jutra poezije, Udruga Jutro poezije, Zagreb, 2010.)

 U ovoj ćemo knjizi čitateljima ponuditi podsjetnik na autorice i autore koji su obogatili razdoblje od 2010. godine, odnosno posljednjih deset godina održavanja tribine Jutra poezije, do danas. Registrirat ćemo dakle, velik raspon poetičkih interesa i dosega; od iscrpljenih i oslabjelih govora koji podsjećaju na poeziju davno prošlih vremena, do najnovijih postmodernističkih koncepata. Čitatelji će u ovoj zbirci moći lako pronaći pjesnikinje i pjesnike, sudionike tribine, čije su pjesme čitali kao dio obvezne lektire, dakle one autore koje dobro poznaju, ali i one, pripadnike mlađe generacije, koje još nisu imali priliku upoznati, a već su dobitnici prestižnih domaćih i inozemnih nagrada i priznanja.

Proteklo desetljeće je razdoblje u kojemu je voditelj tribine bio tragično i prerano preminuli književnik i glumac Robert Roklicer, pa je ova knjiga ne samo svojevrsni nastavak Antologije Jutra poezije objavljene 2010. godine, koja je obuhvaćala četrdeset i pet godina rada tribine, nego i počast pjesniku Robertu Rokliceru, a istovremeno obilježava i veliku obljetnicu najstarije pjesničke tribine u nas, naglašavajući njezinu ulogu u kulturnom životu Zagreba i Hrvatske.

Tribina postaje sve utjecajnija u zagrebačkom i hrvatskom poetskom životu, možda i šire, a njezin odjek očituje se, na primjer, i u antologiji „Hrvatski pjesnički huligani“ koja je objavljena prošle godine u Kijevu, u Ukrajini, a obuhvaća pjesnike koji su stalni sudionici tribine, ili su to za života bili, kao što su: Robert Roklicer, Simo Mraović,  Žarko Jovanovski, Siniša Matasović, Zvonimir Grozdić, te Daria i Jurij Lisenko.

Usput, u Ukrajini je, posredovanjem Jurija Lisenka, po uzoru na zagrebačku pjesničku tribinu pokrenuta kijevska Tribina Jutro poezije, što sve nas štovatelje glasnoga kazivanja poezije osobito raduje.

Velika većina autora i autorica, nakon objavljivanja svoje knjige, s posebnom je radošću predstave i na tribini Jutra poezije.

Autori koji su u posljednjih deset godina nastupili kao gosti tribine ili trajno sudjeluju u radu tribine zaista su brojni i nije ih bilo lako sve uvrstiti, a njihova je karakteristika jaka  autorska individualnost. Njihove poetike ne pripadaju određenom generacijskom konceptu, nekom zajedničkom projektu ili časopisu. Jednostavno, uživaju biti dionicima dobre energije koju emanira Jutro poezije, od mladih, „tek propisalih“, pa do „okorjelih“ pjesnika i pjesnikinja.

Činjenica što je „Jutro“ možda jedina sila koja je mogla okupiti ovako različite pjesničke individue, neće olakšati čitanje ove knjige. Čitanje ove antologije, uostalom kao i bilo koje druge, bit će, naravno, nepotpuno i priređivački subjektivno. Nepotpuno jer autori nisu zastupljeni sa svojim nužno najboljim pjesmama, a subjektivno stoga što smo kao autori ovoga izbora u prvi plan istaknuli nama omiljene pjesnikinje i pjesnike i njihove pjesničke uratke.

Namjera nam je podsjetiti na autorice i autore koji su svojim poetskim osobnostima snažno obilježili razdoblje između 2010-e i 2020-e godine.

Ima, doduše, nekoliko pjesnika koji su se oglušili na naše molbe za njihovu privolu za uvrštenje u ovaj izbor. Njih smo morali izostaviti iako nam to nikako nije bila namjera, a posvećena im je posljednja, prazna stranica ove knjige.

Pjesnici su zastupljeni s jednom pa sve do šest pjesama, ovisno o tome koju su važnost imali za samu tribinu Jutra poezije.

Zbog velikog broja pjesnika nismo mogli uvrstiti više pjesama mnogih uvaženih autorica i autora (iz istog razloga izostavljeni su biografski i bibliografski podaci) i time istaknuti njihovo objektivno značenje u korpusu hrvatskoga pjesništva. Baš stoga što su svjesni svojega doprinosa hrvatskoj poeziji, vjerujemo da nam neće zamjeriti na tome. Nastojali smo više pažnje pokloniti pjesnicima koji su nas u označenom razdoblju zauvijek napustili, kao što su: neprežaljeni voditelj Jutra poezije, Robert Roklicer, za njim, majstor igre riječima, Danijel Župančić, zatim Milan Matić i Sead Begović, da spomenemo samo neke od njih.

Obojica autora, svjesni mogućih prigovora i neizbježnih nedostataka, bez zadrške stoje iza ovog i ovakvog projekta. Treba spomenuti i to da su u ovu knjigu uvrštene i naše pjesme jer ovdje nije riječ o vrijednosnom prosuđivanju bilo čije pa tako ni naše poezije jer ovaj izbor nije antologija u tradicionalnom smislu te riječi.

Ovo će djelo, bez sumnje, potaknuti čitanje i književno stvaralaštvo te afirmirati amaterski rad širega kruga osoba s književnim aspiracijama u Hrvatskoj te u budućnosti unaprijediti rad ove pjesničke tribine koja već pedeset i šestu godinu u kontinuitetu promiče glasno kazivanje poezije, neposredno, pred publikom.

Zaključit ćemo ovaj uvod riječima pokojne pjesnikinje Tee Benčić Rimay, dugogodišnje pratiteljice i drage prijateljice Jutra poezije: „Ako uopće postoji univerzalnost poezije, postoji i njena posebnost, odnosno otpor prema glavnom toku pjesništva. Mora se javiti reakcija koja traži svoje autonomno korito, ali tako da ostane i sastavnica istoga doba, rukavac zajedničkog protjecanja.

Upravo ova Teina rečenica definira osobitost pa možda i osobnost Jutra poezije, a i njegov položaj u hrvatskom pjesništvu.

Nikica Krajina i Željko Buklijaš

booke.hr

U književnom časopisu booke.hr publici pružamo kvalitetne radove pjesnika, pisaca i književnika iz Hrvatske i susjednih zemalja. Uz Blitz vijesti, kritiku i kolumnu, našim ćemo gostima postavljati pitanja izbjegavajući standardne, po shemi vođene razgovore, te i na taj način promovirati kulturne vrijednosti, promicati ih i poticati svoju publiku na povezivanje, razvijanje dijaloga i razmjenu mišljenja.

Kontakt