13/07/2024
Pretraga
Franjo Nagulov, Bilo jednom na Divljem istoku

Franjo Nagulov, Bilo jednom na Divljem istoku

meandar.hr

Godina izdanja: 2020
Broj stranica: 179
Cijena: 140 KN
ISBN 978-953-334-268-9

U središtu Nagulovljeva romana nalazi se lik koji sredstvima prostorno-vremenske inverzije prepričava prethodne mjesece svojega života postupno razotkrivajući razlog zbog kojega je završio u psihijatsrijskoj ustanovi. On je, naime,umiješan u izvjesno tragičan kraj vlastitoga oca, pri čemu je sam rasplet uzdignut na simboličnu, gotovo filmku razinu. Od naslova nadalje jasno je vidljiva snažna poveznica s kultnim filmom Sergia Leonea iz 1968. Bilo jednom na Divljem zapadu, osobito s finalnim dvobojem između Charlesa Bronsona i Henrya Fonde, što će raspletu romana omogućiti snažan ironijski odmak. Riječ je o neposrednom komentaru društvene zbilje tzv.”provincije”, s osobitim nalaskom na fenomen nepotizma koji je jednim od ključnih razloga zastrašujućega, gotovo katastrofičnog iseljavanja stanoviništva istočnih krajeva zemlje. Nagulov piše izravno, beskompromisno, žestoko o aktualnom vremenu, o poraću kojim dominiraju tjeskoba, razočaranje, depresija, PTSP, beznađe i nepotizam, a u kojem se, unatoč svemu pobrojanom, stvari rješavaju “pjevanjem i pucanjem”, uzimanjem pravde u svoje ruke po nekom nasljednom ili “zasluženom” pravu nažnijem od svakog zakona.

Franjo Nagulov (10. rujna 1983, Vinkovci) završio je osnovnu školu i gimnaziju u rodnom gradu nakon čega upisuje i završava Filozofski fakultet Sveučilišta u Osijeku. Do sada je objavio ukupno sedam zbirki pjesama, dva romana i književnoznanstvenu studiju o pjesničkom radu suvremenoga hrvatskog pjesnika Branka Maleša. Objavljivao je u nizu utjecajnih književnih časopisa te je zastupljenikom više antologija suvremene hrvatske poezije. Pjesničke radove te književne kritike objavljivao je u emisijama Poezija naglas, Šest minuta poezije u
šest te Bibliovizor Trećega programa Hrvatskoga radija. Dobitnikom je ukupno šest nagrada za književnost te književnu kritiku.

booke.hr

U književnom časopisu booke.hr publici pružamo kvalitetne radove pjesnika, pisaca i književnika iz Hrvatske i susjednih zemalja. Uz Blitz vijesti, kritiku i kolumnu, našim ćemo gostima postavljati pitanja izbjegavajući standardne, po shemi vođene razgovore, te i na taj način promovirati kulturne vrijednosti, promicati ih i poticati svoju publiku na povezivanje, razvijanje dijaloga i razmjenu mišljenja.

Kontakt