20/05/2024
Pretraga
In memoriam, Božidar Alajbegović (1972. – 2020.)

In memoriam, Božidar Alajbegović (1972. – 2020.)

16.04.2020.

Danas nas je nakon kratke i teške bolesti iznenada napustio poznati književni kritičar čiji su entuzijazam, predan rad i ljubav prema knjigama ostavili dubok trag na našoj književnoj sceni. Njegov blog „Knjiški moljac“ pokrenut daleke 2004. godine pokazuje put od klasičnog zaljubljenika u književnost do jednog od najpoznatijih i najčitanijih književnih kritičara. Pokrenuo ga je, kako sam kaže u jednom intervjuu, jer je freakovima poput njega želio uštedjeti vrijeme pa je na jednom mjestu svakodnevno objavljivao vijesti iz svijeta knjige.
Dragi Božidare, počivao u miru.

Božidar Alajbegović rođen je 1972. u Rijeci. Od 1998. godine bavio se književnom kritikom. Dosad je objavio više od 500 kritika domaće i strane proze, u raznim medijima (Vijenac, Tema:, Kolo, emisija Bibliovizor trećeg programa Hrvatskog radija, Op.a., Nova Istra, Riječi, Književna Rijeka, Nacional, Kupus, Lupiga…). Na internetskom portalu Moderna Vremena Info objavljivao je razgovore s uglednim akterima književne scene. Vlasnik je i urednik internetske platforme “Knjiški moljac” na kojoj od 2004. godine, osim svojih književnih kritika, svakodnevnim ritmom prenosi vijesti iz hrvatske književne scene. Radio je kao urednik knjiga hrvatske i strane proze u zagrebačkoj izdavačkoj kući Hena.

Objavio: “Utočište od riječi”, knjiga kritika strane proze (Hrvatsko filološko društvo, 2007.), “Nešto kao fleš”, kritika domaće proze (Litteris, 2009.), “Pedeset kritika”, knjiga kritika strane proze (Litteris, 2011.), “Post scriptum”, kritika hrvatskih proznih djela (Litteris, 2013.) i “Paralelni svjetovi”, knjiga kritika suvremene strane proze (Litteris, 2017.). Dobitnik je nagrade “Julije Benešić” za književnu kritiku za knjige : “Paralelni svjetovi” i “Lib(r)ido”.

Zvonimir Grozdić

booke.hr

U književnom časopisu booke.hr publici pružamo kvalitetne radove pjesnika, pisaca i književnika iz Hrvatske i susjednih zemalja. Uz Blitz vijesti, kritiku i kolumnu, našim ćemo gostima postavljati pitanja izbjegavajući standardne, po shemi vođene razgovore, te i na taj način promovirati kulturne vrijednosti, promicati ih i poticati svoju publiku na povezivanje, razvijanje dijaloga i razmjenu mišljenja.

Kontakt