25/09/2023
Pretraga
Osvrt na zbirku haiku poezije “Noću za šankom” Siniše Matasovića

Osvrt na zbirku haiku poezije “Noću za šankom” Siniše Matasovića

Siniša Matasović – Noć za šankom – Late night at the bar – Вночі за шинквасом

Trojezična zbirka haiku poezije (hrvatsko-englesko-ukrajinski)

Sisačka udruga za promicanje alternativne i urbane kulture, 2020.

Knjiga haiku poezije je posebno dobra kad vas na proputovanju čitanja vodi u suštinu pjesničke biti, ili kada otkrijete slike svijeta iz stvarateljeva kuta i pogleda. Postoje knjige koje vas dotaknu nakon prvog čitanja i za njih kažemo da su dobre knjige. Smatram kako prava haiku poezija zna u potpunosti ispuniti i dio naše duše. Tada nije potrebno puno govoriti i objašnjavati, jer i beskrajna tišina zna zazvoniti glasnije od riječi. Pjesnička misao putuje kroz naše najistančanije pukotine, dok haiku slike neizmjerno lebde u našem vidokrugu. Sve je kao živuća prisutnost. Stvarnost je neupitna u odnosu čovjek-pjesnik i pjesnik-priroda. Ne bih se složio da je ovo drugčija haiku poezija, za mene je ovo baš onakva poezija kakva bi trebala izlaziti i rađati se iz vječitih pjesničkih proputovanja svijetom. Ona donosi ono proživljeno, okom uhvaćeno u pjesničku mrežu i u osvitu jutra, i u maglovitim noćima za šankom ili na beskrajnim životnim stazama. 

Haiku zbirka Siniše Matasovića naslovljena „Noću za šankom“ donosi ono što potajno priželjkujemo od pjesnika i stihova u kojima jaka misao i sarkazam uzajamno pletu niti u najsažetiju pjesničku formu 5/7/5 udomivši se u prirodni svijet i životni zov pjesnika. Prepuštajući se tihom šapatu Matasović će zapisati:  / žubori nebo / bogovi u bocama / potiho pate /. Sve se slijeva niz zadnje gutljaje i otkucaje kazaljke na satu dok pjesnik u oblutku inspiracije promatra mjesečevu zraku koja se proteže kao srebrna nit uz polupraznu kriglu na šanku. Tada poteku u potocima i stihovi, i piva kao neizostavni užitak iz kojeg se hrani pjesnička duša na svojim putovanjima i sanjarenjima.

Matasović istinski ostavlja dubok haiku trag i iskru, ne samo na nebeskom književnom svodu, već i na životnoj stazi.  Povezavši nekoliko neraskidivih niti; pjesničku istančanu osebujnost i zrelost uspio je ostaviti i otisnuti upečatljivi trag s nekoliko vrsnih antologijskih haiku pjesama koje se nalaze iza korica ove „male“, ali vrijedne knjige naslovljene baš kako i priliči pjesniku – „Noću za šankom“.

Written by
Valerio Orlić

booke.hr

U književnom časopisu booke.hr publici pružamo kvalitetne radove pjesnika, pisaca i književnika iz Hrvatske i susjednih zemalja. Uz Blitz vijesti, kritiku i kolumnu, našim ćemo gostima postavljati pitanja izbjegavajući standardne, po shemi vođene razgovore, te i na taj način promovirati kulturne vrijednosti, promicati ih i poticati svoju publiku na povezivanje, razvijanje dijaloga i razmjenu mišljenja.

Kontakt