16/04/2024
Pretraga
Predstavljanje knjige Pjesništvo vrbovečkoga kraja: perlice u sivilu povijesti

Predstavljanje knjige Pjesništvo vrbovečkoga kraja: perlice u sivilu povijesti

Nedavno je u izdanju Avis Rara Studija iz Vrbovca objavljena knjiga „Pjesništvo vrbovečkoga kraja: perlice u sivilu povijesti“ koju su priredili Ivan Koprić, Franjo Simić i Irena Habeš Koprić. U knjizi je obrađeno 60 autora, 19 pjesnikinja i 41 pjesnik, povezanih s Vrbovcem, Dubravom, Farkaševcom, Gradecom, Presekom, Rakovcem i drugim mjestima ovoga kraja. Riječ je o pregledu s elementima biografskog leksikona i panorame, a ne o antologiji ili pak običnoj zbirci pjesama više autora. O svakom autoru dat je pregled njegovih bio-bibliografskih podataka, a vremenski raspon autora ide od Nikole Krajačevića (Sartoriusa) rođenog 1582. do Irene Skopljak Barić rođene 1982. godine. Svaki je autor predstavljen s barem jednom pjesmom, koje su izvorno pisane na latinskom, mađarskom ili hrvatskom jeziku (štokavskog i kajkavskog narječja). Recenzenti ove opsežne knjige, koja ima 424 stranice, su akademik Krešimir Bagić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, dr. sc. Damir Demonja s Instituta za razvoj i međunarodne odnose u Zagrebu te dr. sc. Vlaho Bogišić iz Leksikografskog zavoda „Miroslav Krleža“ iz Zagreba. Uvodnu studiju napisao je Ivan Koprić. Uz pretisak već objavljenih pjesama, knjiga sadrži i pjesme koje se objavljuju prvi put, od čega neke u prijevodu s latinskog jezika. Uz obrađene pjesnike, spomenut je i niz drugih autora, tako da je knjiga značajno vrelo za proučavanje pjesništva vrbovečkoga kraja. Autorica lijepe naslovnice i sloga je Božidarka Brnas iz tvrtke Bestias iz Zagreba, koja je također digitalno obradila fotografije i ilustracije koje su pridodane svakome od 60 obrađenih pjesnika. Pri pripremi knjige autori su imali pomoć niza institucija i pojedinaca, od Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu do izv. prof. dr. sc. Irene Bratičević koja je prevela pjesme s latinskog na hrvatski jezik.

Javno predstavljanje knjige održat će se u četvrtak, 9. lipnja 2022. godine s početkom u 19 sati u dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Vrbovcu.

Knjiga se može kupiti preko udruge Avis Rara Studio http://avisrarastudio.hr/.
Cijena je 180 kuna (bez troška dostave).
Javiti se na e-mail adresu fsimic11@gmail.com

Written by
booke.hr

booke.hr

U književnom časopisu booke.hr publici pružamo kvalitetne radove pjesnika, pisaca i književnika iz Hrvatske i susjednih zemalja. Uz Blitz vijesti, kritiku i kolumnu, našim ćemo gostima postavljati pitanja izbjegavajući standardne, po shemi vođene razgovore, te i na taj način promovirati kulturne vrijednosti, promicati ih i poticati svoju publiku na povezivanje, razvijanje dijaloga i razmjenu mišljenja.

Kontakt