23/05/2024
Pretraga
Promocija međunarodnog časopisa Alternator posvećenoga hrvatsko-ukrajinskoj književnoj suradnji

Promocija međunarodnog časopisa Alternator posvećenoga hrvatsko-ukrajinskoj književnoj suradnji

Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića,
Zagreb, Preradovićeva ulica 5

Utorak, 8. ožujka 2022., u 19:30 sati

Nakladnik: Sisačka udruga za promicanje alternativne i urbane kulture

Poštovani,

pozivamo Vas na promociju dvojezičnog, opsežnog dvobroja (330 stranica) međunarodnog časopisa ”Alternator” za književnost, kulturu i umjetnost posvećenoga hrvatsko-ukrajinskoj književnoj suradnji. Ovo izdanje časopisa financijski su omogućili Veleposlanstvo Ukrajine u Republici Hrvatskoj i Društvo hrvatskih književnika iz svog Fonda za kulturu.

Na časopisu je kroz godinu i pol radio urednički tim od osam književnika i četrnaest prevoditelja, a sadrži pjesme osamnaest ukrajinskih pjesnika i trinaest prozaika. Spomenut ćemo samo neka imena: Andrej Kurkov, Oleksandr Irvanec, Sergij Žadan, Andrij Bondar, Daria i Jurij Lisenko, Oleksandra Gontar, Jurij Vinničuk, Jurij Izdrik… Svi zastupljeni autori su svoje tekstove ustupili uredništvu bez novčane naknade, na čemu im članovi uredništva još jednom iskazuju beskrajnu zahvalnost!

O časopisu će govoriti Siniša Matasović, glavni i odgovorni urednik, Žarko Jovanovski, zamjenik gl. urednika, dr. sc. Dariya Pavlešen s Katedre za ukrajinski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, članica uredništva i prevoditeljica, ostali članovi uredništva, a putem audio ili video veze će se uključiti i dio autora iz Ukrajine. Nadamo se i dolasku predstavnika Veleposlanstva Ukrajine u RH, ukoliko im to dopuste aktualne obaveze.

Osim prijevodne književnosti, časopis donosi ”Esej o ukrajinskom jeziku” Jurija Lisenka, intervju s trenutno najprevođenijim ukrajinskim piscem Andrejem Kurkovom, pjesme i kratku prozu sedam autora iz Hrvatske, BiH i Crne Gore, kao i brojne druge zanimljive priloge.

Časopis Alternator izlazi od 2019. godine i ovo je ukupno šesti broj.

Siniša Matasović,
glavni i odgovorni urednik
091 577 0112

Written by
Siniša Matasović

booke.hr

U književnom časopisu booke.hr publici pružamo kvalitetne radove pjesnika, pisaca i književnika iz Hrvatske i susjednih zemalja. Uz Blitz vijesti, kritiku i kolumnu, našim ćemo gostima postavljati pitanja izbjegavajući standardne, po shemi vođene razgovore, te i na taj način promovirati kulturne vrijednosti, promicati ih i poticati svoju publiku na povezivanje, razvijanje dijaloga i razmjenu mišljenja.

Kontakt