22/06/2024
Pretraga
Prvijenac „Moj čudesni svijet“, autorice Hermine Trošelj. (HKD, 2021.)

Prvijenac „Moj čudesni svijet“, autorice Hermine Trošelj. (HKD, 2021.)

Riječ urednika: ČUDESNI SVIJET

  Autorica nas vodi kroz jedno proputovanje u bajkoviti šareni svijet u kojem ćemo spoznati kako žive njezini glavni likovi. U jednom trenutku imaginarnost kao da prerasta u zbilju pa na trenutak zaplovimo u razigrane tokove i bujice riječi. Sve pršti od pozitivne energije, mudrih pouka, poruka i bistrih izreka. U njenom se pripovijedanju osjeti istinska radost dok vješto oblikuje riječi u šarenu lepezu, gdje njeni junaci ravnopravno rješavaju sve probleme s kojima se susreću.

Knjiga Moj čudesni svijet utemeljena je na autoričinoj mašti s kojom nam je približila jedan svoj drugačiji svijet. Nikako ne bih to nazvao bijeg od stvarnosti jer uranjanjem u vlastitu sebe, ona je uspjela probuditi dijete u sebi, a to je prvotno buđenje sreće.

Zbirka priča prepuna je iznimno životnih, čudesnih i zanimljivih zgoda koje kreiraju lijepi i uzbudljivi dječji svijet u kojem pravednost, nada, vjera, prijateljstvo i ljubav dominiraju i pobjeđuju.

U bajkovitom preplitanju stvarnosti i privida uočit ćemo najljepše motive koje je Hermina Trošelj ugradila u ove nadasve lijepe priče. Na prvom mjestu joj je obitelj iz koje učimo svoje prve životne osnove i korake. Ljubav i toplina izviru iz obiteljskog utočišta kao najljepši zagrljaj života.

Prepoznat ćete dobri i pozitivni duh humanosti, pravednosti, plemenitosti, suosjećajnosti, zahvalnosti, snalažljivosti, upornosti, hrabrosti… Ponekad se susreću i loše karakterne mane, kao što su slabost i strah, pohlepnost, sebičnost, izrugivanje, oholost… Lijepo je znati kako na kraju svake priče (bajke), ipak pobjeđuje dobro.

Knjiga Moj čudesni svijet savršeno oslikava autoričin svijet kroz razne životinje i pojmove. U ovim pričama djeci se približavaju najrazličitije životne vrline i mane.

Veseli nas spoznaja kako u pričama prevladava dobrota i ljubav, sve se podređuje edukativnom odrastanju i učenju djece, temeljnim životnim vrijednostima. Takva istinska sreća, radost i vedrina najbolje se prenosi kroz bajkovita pripovijedanja.

Dječja srca zatrepere od sreće kada slušaju ili čitaju dogodovštine zmajića Vatroslava, malenog hrčka, kobre koja je dobila naočale, medvjedice Goranke, pingvina koji je dobio frak, zgode prvog zubića, kruške na vrh stabla, kamenčića u cipeli, ruže koja je dobila trnje ili šišmiša koji je sačuvao ljubav. U svim tim pričama osjećaju se snažni impulsi i otkucaji života i ljubavi.

U tom svijetu mašte i zbilje djeca se poistovjećuju s likovima, ulaze u njihove živote i suživljavaju se s njihovim sudbinama.

U realnom svijetu djeteta, životinje su njihovi najdraži ljubimci pa bile one makar i male plišane igračke. Djeca uspostavljaju svoj prvi emocionalni odnos dajući mu različite osobine, to je neophodan socijalni pristup sazrijevanja i odrastanja.

Dječji svijet se nalazi između samih igračaka, to je epicentar njihovog realnog života i mašte. Tako se u cijelosti upotpunjuje i stvara emotivni svijet djeteta. Ljubav je u potpunosti protkana u takvom odnosu rasta, razvoja i odrastanja kroz zaigranost i igru.

Personifikacija životinja i njihovih karakterističnih osobina približava nam niz životnih pojava, glorificirajući nam pozitivne osobine. Kao što sam već spomenuo, prevladavaju hrabrost, dobrota, brižljivost, požrtvovnost, darežljivost… ali i negativne osobine su prisutne kako bi dobrota rasla u nama i kako bi ju spoznali.

Optimizam je sveprisutan u dječjem svijetu, čak i razigrana šarena paleta rasplamsanih boja ima svoj poseban sjaj i ljepotu.

Autorica se vješto razigrala i raspričala u svojim pričama (bajkama), pustila je maštu da se protegne beskonačnim prostranstvima i poljima, prenijevši nam svoja najljepša životna iskustva, prvenstveno djeci jer ona su iskrena u svojoj radoznalosti, uvijek koriste jezik povjerenja i ljubavi.

Hermina Trošelj svoje je priče svila u nepresušnu ljubav. Taj dar ljubavi budi djecu i u nama odraslima. Ima li na svijetu ljepše, nego biti dijete i bar na trenutak spoznati radost i prenositi ju životom.

Dječju pažnju zasigurno mogu zaokupiti zanimljive igre i dobre priče dok ih mame i bake čitaju ili pričaju uz toplu peć ili uz postelju. Za djecu je najljepši takav način odrastanja kada se prepoznaju i poistovjete s likovima i doživljajima i kada puste mašti na volju da im kreira njihove čarobne svjetove.

Draga djeco i roditelji, nemojte očekivati od mene da vam prepričavam priče u ovom predgovoru, zasigurno će vam biti ljepše kad ih budete sami čitali.

Vrlo je pohvalno i veseli nas što je Hermina uspjela svojim čarobnim perom dočarati taj čudesni svijet. Uživajmo u njenom i našem putovanju.

Written by
Valerio Orlić

booke.hr

U književnom časopisu booke.hr publici pružamo kvalitetne radove pjesnika, pisaca i književnika iz Hrvatske i susjednih zemalja. Uz Blitz vijesti, kritiku i kolumnu, našim ćemo gostima postavljati pitanja izbjegavajući standardne, po shemi vođene razgovore, te i na taj način promovirati kulturne vrijednosti, promicati ih i poticati svoju publiku na povezivanje, razvijanje dijaloga i razmjenu mišljenja.

Kontakt