22/05/2024
Pretraga
Treći festival poezije Ban Josip Jelačić: Nagrada KONJANIK

Treći festival poezije Ban Josip Jelačić: Nagrada KONJANIK

Nagrada „KONJANIK“ pripala pjesmi “Vitiznanski teštamentum” pjesnika Gorana Gatalice

Na 3. festivalu poezije “Ban Josip Jelačić” održanome u Zaprešiću 5.12.2021. dodijeljena je književniku Goranu Gatalici Nagrada “KONJANIK” za kajkavsku pjesmu “Vitiznanski teštamentum”. Na natječaju je sudjelovalo 100 hrvatskih autora s tristotinjak pjesama. Žiri festivala su činili članovi Vedran Iskra, Aleksandra Žmak, profesori književnosti i literarni stvaraoci te pjesnikinja Monika Herceg.

Publika, a i sami sudionici, mogli su uživati u događaju koji je na sasvim specifičan način predstavio djelo možda najpoznatije hrvatske javne osobe iz prošlosti. Ipak, lik bana Jelačića nedovoljno je poznat našoj javnosti. Stjecajem povijesnih okolnosti on je bio vojskovođa i državnik, no u svojoj nutrini bio je tanane duše, vrstan lirik, kulturni poslenik, erudita i borac za opće dobro (ukinuo je, između ostalog, kmetstvo). Uostalom, Petar Preradović kazao je, da Jelačić nije bio ban, bio bi vodeći pjesnik Hrvatskog narodnog preporoda.

Naziv Festivala i nagrada „KONJANIK“ smišljeni su potez organizatora, Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić, da brendiraju svoj mladi grad u kojem je Jelačić živio i bio sahranjen. Međutim, prava intencija osnivanja ovog festivala bila je afirmacija i slavljenje poezije. Ovogodišnja tema Festivala je bila “Poezija kao lijek”.  

Nagrada “Konjanik” je izrađena kao brončana stajaća plaketa. Motiv konjanika je izmodeliran reljefno u krokiju, na valovitoj plohi koja simbolizira zastavu. Zastavu zato što je ban Jelačić prvi “izdizajnirao” hrvatsku trobojnicu, ali i kao stijeg, kao barjak kojeg svaki pjesnik vije svojim djelovanjem. Jer kako kažu – pero je jače i od mača! „Konjanik“ se lijevao u Ljevaonici umjetnina ALU d.o.o., a autor je ak. kipar Goran Cirkveni koji kaže: „Bronca je kao što je klavir u glazbi, sveobuhatna i trajna.”

booke.hr

U književnom časopisu booke.hr publici pružamo kvalitetne radove pjesnika, pisaca i književnika iz Hrvatske i susjednih zemalja. Uz Blitz vijesti, kritiku i kolumnu, našim ćemo gostima postavljati pitanja izbjegavajući standardne, po shemi vođene razgovore, te i na taj način promovirati kulturne vrijednosti, promicati ih i poticati svoju publiku na povezivanje, razvijanje dijaloga i razmjenu mišljenja.

Kontakt