22/09/2020
Pretraga
Žarko Jovanovski, Metafora kao sranje od filmske metafore
Žarko Jovanovski

Žarko Jovanovski, Metafora kao sranje od filmske metafore

(malo o filmu i seriji)

Ovo je jedan od mojih najgorih vikenda u životu. Depresija, loše vijesti odasvud, dvije odgledane epizode očajne serije “Freud”, a onda sam još napravio krivi korak i noga je otklizala u provaliju. Nebo mi nikada neće oprostiti vizualni susret s karikaturom od filma zvanog “Platforma” (europsko sranje, opet). Toliko smrdljive metafore u svijetu u kojem ima oko sedam milijardi stvarnih neispričanih nesretnih priča koje ne trebaju nikakvu metaforu – to je užas koji nikada neću moći sprati sa sebe. Autorima filma želim samo jedno – nije puno, ali od sad na dalje hranit ću se tom neljudskom idejom – da se nađu na 333. razini svoje glupave umotvorine i da ih nikad više od tamo ne vadi nitko čak ni iz humanih razloga. Ako se to desi, čovječanstvo bi možda, velim možda makar sumnjam, imalo neke šanse.

***

Izgleda da strava nije samo u realnom životu, ona je i na ekranima u obliku zabave za puk. Ne znam što sam očekivao pokrenuvši prvu i drugu epizodu serije “Freud” na Netflixu, ali znam što sam dobio – nesuvislu pulp fiction pizdariju koja oštećuje mozak. Od biografije Sigmunda Freuda jedva da je ostalo slovo “b”. Ostatak je zbrda-zdola nakalemljen krimić s elementima fast food fantastike. Nije u pitanju uopće autentičnost i poklapanje sa stvarnom biografijom, pa Forman je u Amadeusu dobio dobar komad filma do krajnjih granica natežući biografske činjenice, a Tarantino u Nemilosrdnim gadovima mijenjajući povijest remek djelo, stvar je u nečem drugom. Problem je kada biografske činjenice upregneš u mlaćenje prazne slame koje je potpuno izmaklo kontroli autora, a glumci u seriji kao da su pokupljeni s ceste i nemaju pojma što rade. Ilustracije radi, glavni glumac (Robert Finster kao Freud) obavlja svoj posao otprilike kao što bi Boris Johnson u nekoj noćnoj filmskoj mori holivudske produkcije glumio Churchilla.
Najgora od svega je da je na neki čudan način ta serija svojevrsni zeitgeist – 99 posto stanovnika ove planete nema pojma što im se to dešava sa životima, nemaju pojma kuda će sve odvesti, ali pouzdano znaju da su dio jedne velike katastrofe.

booke.hr

Na portalu booke.hr publici pružamo kvalitetne radove pjesnika, pisaca i književnika iz Hrvatske i susjednih zemalja. Uz Blitz vijesti, kritiku, kolumnu i zanimljivosti iz svijeta knjige naši će gosti odgovarati na katkad uvrnuta, neobična i politički nekorektna pitanja. Izbjegavat ćemo standardne, po shemi vođene razgovore, te i na taj način promovirati kulturne vrijednosti, promicati ih i poticati svoju publiku na povezivanje, razvijanje dijaloga i razmjenu mišljenja.