20/05/2024
Pretraga
Žarko Jovanovski, Metafora kao sranje od filmske metafore
Žarko Jovanovski

Žarko Jovanovski, Metafora kao sranje od filmske metafore

(malo o filmu i seriji)

Ovo je jedan od mojih najgorih vikenda u životu. Depresija, loše vijesti odasvud, dvije odgledane epizode očajne serije “Freud”, a onda sam još napravio krivi korak i noga je otklizala u provaliju. Nebo mi nikada neće oprostiti vizualni susret s karikaturom od filma zvanog “Platforma” (europsko sranje, opet). Toliko smrdljive metafore u svijetu u kojem ima oko sedam milijardi stvarnih neispričanih nesretnih priča koje ne trebaju nikakvu metaforu – to je užas koji nikada neću moći sprati sa sebe. Autorima filma želim samo jedno – nije puno, ali od sad na dalje hranit ću se tom neljudskom idejom – da se nađu na 333. razini svoje glupave umotvorine i da ih nikad više od tamo ne vadi nitko čak ni iz humanih razloga. Ako se to desi, čovječanstvo bi možda, velim možda makar sumnjam, imalo neke šanse.

***

Izgleda da strava nije samo u realnom životu, ona je i na ekranima u obliku zabave za puk. Ne znam što sam očekivao pokrenuvši prvu i drugu epizodu serije “Freud” na Netflixu, ali znam što sam dobio – nesuvislu pulp fiction pizdariju koja oštećuje mozak. Od biografije Sigmunda Freuda jedva da je ostalo slovo “b”. Ostatak je zbrda-zdola nakalemljen krimić s elementima fast food fantastike. Nije u pitanju uopće autentičnost i poklapanje sa stvarnom biografijom, pa Forman je u Amadeusu dobio dobar komad filma do krajnjih granica natežući biografske činjenice, a Tarantino u Nemilosrdnim gadovima mijenjajući povijest remek djelo, stvar je u nečem drugom. Problem je kada biografske činjenice upregneš u mlaćenje prazne slame koje je potpuno izmaklo kontroli autora, a glumci u seriji kao da su pokupljeni s ceste i nemaju pojma što rade. Ilustracije radi, glavni glumac (Robert Finster kao Freud) obavlja svoj posao otprilike kao što bi Boris Johnson u nekoj noćnoj filmskoj mori holivudske produkcije glumio Churchilla.
Najgora od svega je da je na neki čudan način ta serija svojevrsni zeitgeist – 99 posto stanovnika ove planete nema pojma što im se to dešava sa životima, nemaju pojma kuda će sve odvesti, ali pouzdano znaju da su dio jedne velike katastrofe.

booke.hr

U književnom časopisu booke.hr publici pružamo kvalitetne radove pjesnika, pisaca i književnika iz Hrvatske i susjednih zemalja. Uz Blitz vijesti, kritiku i kolumnu, našim ćemo gostima postavljati pitanja izbjegavajući standardne, po shemi vođene razgovore, te i na taj način promovirati kulturne vrijednosti, promicati ih i poticati svoju publiku na povezivanje, razvijanje dijaloga i razmjenu mišljenja.

Kontakt